donderdag 30 september 2010

kanoën met de klas

vanochtend ben ik met de klas gaan kanoën. het was best wel leuk. 
nu in oktober dat is midden in het seizoen van de zalmen. overal staan vissers. weetje hoe de zalmen hier komen?


toen de Europese mensen Amerika ontdekten gingen heel veel mensen hier naar toe. en later in 1900 gingen ze met containers, en als een container niet hoog genoeg lag ging de moter niet in het water. dus soms pompten ze water in de boten, dan ging er altijd wel een vis mee. en die kwamen hier weer in het meer terecht. die waren hier niet aan gewend, dus ze aten alles op. elk jaar lag hier een berg dode vissen van 2 meter hoog van hier tot chigago.
toen hadden ze de zalmen hier geplaatst omdat ze die vissen eten.


voor de rest was het kanoën best wel leuk. op de terugweg met de bus naar huis (zo'n gele bus) het was helemaal geslaagd!!!


tjibbe

waarom staat gj daar met een hert??

Ik was even afgeleid door het ritje naar school en natuurlijk het huiswerk daarna. We hebben in een soort antique hal deze herten kop en konijnen bont muts gekocht. Ja ja, denken jullie natuurlijk. Geen vlees eten en wel een kadaver aan de muur en op je hoofd. Kan natuurlijk met een heel verhaal komen dat wij geen vlees eten omdat er zoveel voer geproduceerd moet worden voor die beesten etc. Doe ik niet. We vinden het gewoon leuk boven de open haard en de muts voor als het koud is gedurende de altijd zo extreme winters in Heiloo. Hier noemt men eigenlijk alles antiek soort dure keer-op-keer maar echt antiek vind je hier niet. Heb je waarschijnlijk ook niet hier. Ik ben ook nog nooit in een echt klassiek huis geweest. Hier is het meer landelijk, pottery and barn, gezellig en zo. Wat ook een bijzonder woord is is gourmet (spreek je uit als goermee). Samen met Jan heb ik het er wel eens over gehad wat dat nou zou betekenen. Gourmet diner, Gourmet salt, Gourmet fish. Gourmetten ? Volgens mij betekent het lekker?

maandag 27 september 2010

we hebben bezoek uit heiloo!!!

Je gelooft het niet maar we hebben bezoek !!! Gert- Jaap is er. De hele week in Amerika gewerkt en doorgevlogen naar ons voor het weekend. Heel gezellig. We hebben heel veel gedaan. Zaterdag eerst even shoppen bij de Meijers, een supermarkt met 34 kassa's. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Van mayonaise tot jachtgeweren. Onderweg nog naar een grote auction, veiling,  langs de weg waar van alles te koopt stond. Mensen reden van het terrein af met geheel opgetuigde kerstbomen achter in hun laadbak. 's Avonds in Stella's gegeten in Traverse City, een soort kasteel. De volgende morgen was het, na 3 dagen storm, prachtig weer. Het meer was zo glad als een spiegel en de mannen zijn met de kano's de rivier af gegaan naar Lake Michigan. Onderweg zagen ze heel veel zalmen omdat ze nu massaal  de rivier op zwemmen tegen de stroom in om eitjes te leggen. Tientallen Amerikanen staan in het water te vissen in camou uitrusting. Alles hebben ze, droogbroeken, visvestjes, vishoedjes en prachtige hengels. Uren te wachten op die ene vis. Alle mannen vissen hier volgens mij. In de middag zijn we naar de Treat farm gelopen. Een hele oude boerderij waar de familie Treat in de 19de eeuw woonde, zonder kraan etc. Vanaf de boerderij zijn we een lange wandeling gaan maken en konden niet meer terug komen. eenmaal weer bij een dorpje uitgekomen, Empire, zijn Peter en Tjibbe liftend naar de auto gegaan. Dat is hier geen enkel probleem. Iedereen is hier zo relaxt en niemand heeft haast. Ze werden helemaal naar de auto gebracht door de eerste auto die voorbij kwam. Aan het eind van de middag kwamen we uiteindelijk in het dorpje Glen Arbor. Op een terras stond een heel leuk bandje te spelen, klik hier voor het  filmpje. Misschien moeten we ze uitnodigen in de Aris !

zojuist even Siebe gehaald. Hij wil van school. Je mocht namens tijdens de fire-drill ( brand oefening) geen marshmellows branden. Altijd in voor een grapje die Sieb maar niet iedereen. Niemand begrijpt zijn jokes. Hij praat op de terugweg half engels half nederlands.

donderdag 23 september 2010

stukje van siebe

de herten zijn in gevaar. 
siebe en ezra



dit seizoen mag je met geweren jagen, en volgend seizoen mag je met bogen jagen.
mijn oom will, gaat ook jagen. hij heeft een pijl en boog. wij hebben ook een boog.
en nu maken een hut, en het gaat heel goed. en de shop ( dat is een schuur) eerst was het heel erg erg erg erg veel troep, nu is het helemaal netjes. en afgelopen zondag gingen we hout hakken, om de kersen boom te behouden. hij had te weinig zonlicht.


dinsdag ging ik met de klas naar buckley field, en er waren heel veel tractors. en je zag een keer een houtzagerij. en daar wil je niet op een boomstam vast gebonden worden omdat want dan word je doormidden gezaagd door een cirkelzaag. en daar was er een stoom trein. die op kool rijd, daarna gingen we naar een smid en daarna gingen we met de bus naar school.


zaterdag gingen we naar een feestje toe, hun hadden een zwembad, criquet veld, volleybal en honkbalveld.
op de terugweg zagen we drie herten.


                                                        the end

dinsdag 21 september 2010

tjibbe: boogschieten, best wel moeilijk

hout hakken onder de
grote boom
ik met de baby alpaca
het jachtseizoen is begonnen.
gister hebben we in het bos gelopen er was een hele grote boom.
daar onder waren allemaal kleine boompjes, die moesten we om hakken. het waren er wel een stuk of twintig, bij de grote boom kon je met 4 man omheen. de vriend van will kwam en die had gewoon even zin om een boom om te hakken, dus hadden we er ook een omgehakt van 1 man breed. het ging best wel snel, ongeveer twee minuten. toen hij hem had omgehakt gingen we de ringen tellen, het waren er 47 dat betekent 47 jaar oud.


zaterdag hadden we een feestje, van een van onze kennissen. ze hadden een heel groot huis met een zwembad, honkbalveld, volleybalveld en een cricketveld. ze hielden alpaca's dat zijn een soort van lama's en zijn best wel schattig. er was ook een baby alpaca. een soort schaap.


het boogschieten is heel moeilijk we doen het elke dag. meteen als we uit school komen. we worden er best wel goed in. we raken het nu bijna altijd. we hebben zelf een mikpunt gemaakt.


dit bericht is geschreven door tjibbe steenstra
deadstream road 7177
honor usa

tjibbe: dit soort sommen krijg ik

25-(3+2.5) =                                              


(25:5)+8=


28:7(5)=


21:3.2-4=


35:5+56:7=


antwoorden krijg je volgende week

maandag 20 september 2010

recept oatmeal raisin cookies

verwarm de oven op 190 graden
170 gr zachte boter
150 gr witte suiker
165 gr licht bruine basterd suiker
dit mengen tot zachte brei dan...

2 eieren
1 theel. vanille extract
erbij doen en weer mixen totdat het fluffy wordt, vervolgens....

155 gr meel
5 gr baking soda
2 gr kaneel
3 gr zout
erdoorheen mixen om tenslotte...

225 gr havermout vlokken
145 gr rozijnen
erdoor te scheppen. Schep klodders met een eetlepel op bakpapier. Ze smelten enorm dus grote stukken ertussen op laten. 8-10 minuten bakken. laat ze goed afkoelen want ze zijn erg zacht als ze de oven uitkomen!!
zoals eerder gezegd warme apple cider erbij, daar zit echt geen alcohol in !!! Hier in Michigan zijn enorm veel appelboomgaarden dus apple cider genoeg. De indian summer kan beginnen !

zondag 19 september 2010

een zonnig weekend

Zondag vandaag, rustig dagje en waarschijnlijk gaan we vanmiddag naar Marijke en familie. Het gaat inmiddels steeds beter op school en de jongens vinden het erg leuk. Siebe noemt de jongens nu bij naam ipv dude want nu weet hij het wel. Bij Tjibbe in de klas leren ze elke dag een nieuw woord in het nederlands zoals bloem, kaas en ook een keer 'naaien'. Hij wist even de nederlandse vertaling van unfiar niet. Zijn juf zei naaien tegen mij en ik dacht even dat ik het verkeerd hoorde. Heb maar niet verteld dat het wel heel erg 'slang' was. Verder is het enorm rustig hier. Geen speel afspraken met de kids want niemand doet dat hier. De ouders moeten dan met de kinderen rondrijden en weinig mensen doen dat. Ik heb het dan echt over een ritje naar Castricum of Alkmaar omdat daar dat een vriendje woont. Niet even meerijden op de fiets 5 minuten. Dus ze zijn overgeleverd aan elkaar. Eigenlijk gaat dat heel goed. We hebben bij de Goodwill, keer op keer, 2 pijl en bogen gekocht. Tjibbe heeft een bord gemaakt en een target erop geschilderd en dat werkt heel erg goed. Ze kunnen nu heel precies richten. Ik zie ze dat al in Heiloo doen, dan moet je wel een hele grote tuin hebben of heel goed uitkijken of er een fietser langskomt! Hier is zoveel ruimte. Pe en ik hebben een trail gefietst deze week. De vasa trail van 16 mile. Beetje verkeerd ingeschat in mijn korte spijkerboekje, zonder helm op mijn mountainbike zonder profiel. Fietstassen zouden niet misstaan. Een smal pad, 1-richting, en zigzaggend tussen kleine boompjes en gemene afgebroken boomstronkjes. Verder nog behangen zoals de foto hiernaast, kunnen we ook zonder ruzie. Erg leuk geworden al zeg ik het zelf. Het wordt wel wat kouder en de openhaard brandt elke avond. Hier drinken ze rond deze tijd van het jaar warme applecider. Even voor de wijnliefhebbers onder ons, er zit geen alcohol in. Erg lekker van die troebele eco appelsap gewoon opwarmen met zelfgebakken oatmeal raisin koekjes. Het recept daarvan staat hiernaast. Er zijn hier trouwens ook enorm veel paddenstoelen in alle vormen en maten. Heb zin om ze te plukken voor een soepje maar durf niet omdat ze giftig kunnen zijn.

woensdag 15 september 2010

het echte werk is begonnen

We zitten aardig in het ritme. Peter gaat met Tjibbe al vroeg uit bed en rijdt vervolgens om 7.15 naar Honor. Ik kan iets langer uitslapen en maak Siebe wakker. Hij hoeft er pas om 9.00 te zijn. Siebe heeft het op het moment best zwaar. Het praten in het engels gaat goed maar het lezen is erg moeilijk voor hem waardoor hij de vraagstelling in de klas niet begrijpt. Hij heeft ook elke dag huiswerk en ik heb ook moeite met de vragen. Het rekenwerk is volgens mij hier ook al een stapje verder dan in Nederland. Ze gebruiken ook andere tekens die wij meer op de middelbare school gebruiken. Kan geen kwaad
 allemaal maar in combinatie met de taal extra lastig.Tjibbe gaat heel goed en wordt enorm 
uitgedaagd, vooral ook met rekenen gaan ze hier 
heel ver. Doet me ook denken aan de middelbare
 school. Hij heeft ook elke dag huiswerk dus elke 
dag halen we hem op om 14.30 en gaan we 
meteen huiswerk doen. Met spelling gaat het hier in vergelijking met Nederland veel beter. Hij
vindt het makkelijker omdat er in het engels veel 
minder uitzonderingen zijn! 
Pe en ik vermaken ons ook goed. Elke ochtend als we wakker worden kijkt hij me hoopvol aan en vraagt : kanovaren?  mountainbiken? zal ik gaan hardlopen en ga je achter me aan op de mountainbike?  In de supermarkt hebben we discussies over bloemkool en sperciebonen, ja het is even wennen met elkaar. Je ziet hier ook van die mannen koffie clubjes. Ieder neemt dan z'n eigen beker mee en dan ga je gewoon met je pick-up truck ergens zitten of staan met elkaar. Ziet er wel heel gemoedelijk uit. Misschien wat voor Peter? 

dinsdag 14 september 2010

siebe schrijft een berichtje.

eerste week op school. het is raar ze praten engels en ze schrijven engels.
het buiten spelen is korter het is maar 10 minuten.
en mijn juf heet mrs reeskie.
in de kantine kun je eten halen op een bord of je neemt zelf eten mee.

VOLGENDE KEER SCHRIJF IK MEER

zondag 12 september 2010

tjibbe: eerste dag naar school

Dinsdag ging ik voor het eerst naar school, ik vond het erg spannend het is eigenlijk een soort middelbare school. Het is heel anders vergeleken met Nederland. Ik heb een nieuw vak, science dat is proefjes doen met allemaal verschillende onderwerpen en je krijgt heel veel huiswerk. Je hebt hier heel weinig pauzes 2 keer 15 minuten. In Nederland krijg je ongeveer 1 uur en twintig minuten(met overblijf gerekend). Je hebt hier ook maar 1 keer per week gym van een half uur. Maar in de pauze hoef je niet te vechten om een voetbal veld. Je hebt hier wel een stuk of vier voetbal velden. Maar niemand speelt daar voetbal maar we spelen American football, het is een soort rugby. De eerste dag had ik meteen een touchdown (dat is als je bij de tegenstander in het vak de bal op de grond tikt, dat is 7 punten waard). Ik heb een hele leuke juf, haar naam is Miss Micinski. Als je je huiswerk hebt gemaakt krijg je een snoepje. Elke dag zegt ze een woord in het engels en dan moet ik het Nederlands vertalen. Ik heb een aardige jongen ontmoet genaamd Davy. Hij is heel goed in American football. Tot de volgende keer.

de eerste dagen samen in michigan

Na een enorme lange reis via London en Chicago, eindelijk rond half zes 's avonds aangekomen in Traverse City. We zijn meteen gaan uiteten want Pe en ik zijn deze dag 14 jaar getrouwd !! Vrijdag natuurlijk vroeg wakker vanwege de jetlag en met Tjibbe ontbeten. Wat een tijd, 7.15 richting school. Hij is ook wel moe, zie ik, van deze hele week. Het is eigenlijk net de middelbare school die hij doet. Ze wisselen soms van klas, moeten boeken kaften en krijgen huiswerk mee waarvan oa elke dag minimaal 20 minuten lezen. Dat doet hij meteen in de auto heen en terug. Het grappige is dat hij het nu heel serieus bij elkaar optelt terwijl hij normaal veel meer dan 20 minuten per dag leest! Ze hebben ook boekbesprekingen in de klas, dus iedereen leest hetzelfde boek en dat bespreken ze. Ook heeft hij een persoonlijke agenda waarin de ouders, student en leraar in aftekent zodat iedereen verantwoordelijk is.

Siebe gaat pas om 9 uur naar school. Hij vindt het wel makkelijk maar zijn juf vertelde ons al dat 'they are gonna hit academics next week', dan begint het echte werk pas! Natuurlijk heeft hij al verschillende vrienden en noemen elkaar dude omdat ze elkaar's naam niet uit kunnen spreken.

Verder doen we nog niet veel. Peter geeft voetbal training aan kinderen in Benzonia. Hier geef je je kind eigenlijk niet bij een club op maar meer bij een gemeenschap. Ze willen alle teams ongeveer even sterk dus de sterktes moeten gemengd worden. We moesten een hele lijst invullen en opvallend daarvan vond ik dat je moet aangeven van welk ras je bent. Half black, full Chinese, White, half Indian- half Chinese en nog veel meer smaken. Heel bijzonder.

woensdag 8 september 2010

even een kort berichtje

Peter is met Tjibbe en Siebe naar de nieuwe school gegaan en heeft de jongens ingeschreven! Siebe vond het best een beetje spannend en wilde Peter's hand vasthouden. De school begint morgen om 7.30 ! Ik wou dat ik morgen mee kon maar helaas ik ga donderdag naar Amerika. De jongens zullen de eerste dagen wel heel erg moe zijn van de inspanning want alles gaat vanaf nu in het engels op school. Ze hebben wel vandaag al kunnen oefenen met hun nichtjes, Lauren en Maile, en neefje Ezra. Zelf ben ik de laatste dingen aan het schoonmaken en opruimen omdat er mensen in ons huis komen. Morgen nog even de laatste dingen en dan eindelijk op pad.

maandag 6 september 2010

de mannen zitten al in de states

Peter, Tjibbe en Siebe zijn aangekomen in Amerika. Daar zitten ze in ons familie huis vlak bij Peter's zus Marijke. Het plaatsje heeft Honor in Michigan. Het is daar 6 uur vroeger. Tot aan het laatste moment hebben we nog ingepakt en is er visite geweest. Nu echt van iedereen afscheid genomen en klaar voor vertrek. Tjibbe had het de laatste dagen toch een beetje zwaar. Leuke afscheid boekjes en feestjes maken het ook lastig om te zien waar je afscheid van neemt. Siebe heeft daar minder last van. Maar bij het lezen (thuis) van de kaart van Casper met: ik zal je missen, zei  Siebe : ik mis hem nu al !! Het eerste deel van de reis kan beginnen. Ik ben nog heel even alleen thuis om het op te ruimen en vlieg donderdag achter de mannen aan. Morgen gaan ze voor het eerst naar school. Ben heel erg benieuwd en heb geen idee wat ze allemaal nodig hebben. Wel weten we dat de school al om 7.45 begint. Dat wordt even trainen en vroeg uit bed. Kijken of dat lukt incl. haren kammen en tanden poetsen.