vrijdag 29 oktober 2010

de storm is gaan liggen

en de gasten zijn vertrokken. Wat een enorme storm de laatste dagen ! windkracht 9 met windstoten van 10. Tjibbe en Peter gingen om 7.15 naar school en moesten zigzaggend om de omgevallen bomen rijden. Overal reden vrachtwagens rond die de bomen van de weg afsleepten en in stukken hakten. Gelukkig hebben wij net de bomen laten trimmen en de dode bomen laten omzagen, je weet maar nooit. Soms waaide het zo hard dat de wind het water uit het meer tegen de ramen aanspatte. De jongens vonden het erg spannend vooral 's nachts dus het werd weer een ouderwetse beddenwissel omdat het huis kraakte en steunde mn. op de plek van de jongens slaapkamer. Vanaf maandag zijn we ook gebeld om de kinderen eerder uit school te halen vanwege een electriciteits storing. Vandaag werden we om 5.00 vanmorgen gebeld dat de school gesloten bleef. Geen licht etc. De meeste winkels zijn gesloten. Siebe vertelde zelfs dat ze in de klas een tornado drill hebben gehad en met z'n allen tegen de muur moesten gaan zitten incl. je spulletjes. Vandaar dat hij 's nachts dacht dat er een tornado aan zou komen! Sinds 6 jaar niet zo'n storm gehad, zegt men. Verbaast ons niets. Martien en Jeroen zijn eerder een week in de zomer langs geweest. Enorm rotweer en nog nooit zo koud geweest, zei men toen ! Maar onze vriendschap kan dit makkelijk aan, lekker binnen zitten. We hebben het heel gezellig gehad en toch ook veel kunnen laten zien. Even geshopt met Martien. Naar het kindermuseum in Traverse City.

Vanmorgen het afscheid, boehoe... In Nederland al van velen afscheid genomen maar omdat je dan weet dat je nog mensen uit Nederland op bezoek krijgt, leef je daar weer naartoe. Nu definitief. Martien en familie is vertrokken en nu ben ik dus alleen met de mannen. Geen vrouwen geklets meer....

De komende 2 weken gaan we afronden hier. Caravan klaar maken. Hij wordt echt erg leuk. Vandaag weer even een tripje ermee gemaakt voor wat reparatie's. Moeten nog wel even inparkeer code's afspreken, Pe en ik. Anders hebben we steeds 'ruzie' op de camping als we aankomen. Eigenlijk wilden we dit weekend nog een proef kampeer nachtje doen maar dat lijkt me onmogelijk. Het is rond het vriespunt 's nachts. Maarrrrrr je weet maar nooit met de Steenstra's. Verder nog kussens maken voor in de caravan. We komen nl rond 8 mei terug in Amerika en willen zo snel mogelijk vertrekken naar Florida om dan via de oostkust omhoog te trekken. Het huis moet winterklaar en dan tassen pakken. Best spannend maar we hebben er zin in!

Siebe is trouwens voor het eerst met de schoolbus geweest. De bus is voor hem net zo snel thuis als wanneer wij hem ophalen. Leuk als je zo'n grote bus ziet stoppen en Siebe springt er vrolijk uit. Deed me een beetje denken aan Forest Gump. Siebe is ook helemaal in de ban van Halloween. Vandaag heeft hij een legerpak gekocht van zijn zakgeld, incl. petje. Zodra hij dat aanheeft, begint hij meteen te marcheren en stoer te doen. Morgen gaat hij eerst in een 'geklede' pyjama (stond op het formulier) naar school om film te kijken en vervolgens hebben ze 's middags een verkleed feest en parade. Tjibbe heeft een day of death? Hoop dat hij het er levend vanaf brengt. De Amerikanen gaan er hier vol in. Zullen we over een paar jaar ook wel in Nederlang krijgen. Spinnenwebben hangen voor de ramen, spoken hangen in de bomen, slinger verlichting in de vorm van botjes hangen bij de buurman aan het hek, grafzerken staan in de tuinen en met klap op de vuurpijl een skelet op een tuinstoel voor de deur!!! brrrr.... Zondag gaan we het beleven in het donker. We houden jullie op de hoogte.

woensdag 27 oktober 2010

jeroen,martien,india en yate op bezoek

Dit waren even de gedachtes van Tjibbe. Het leuke is dat zij zelf helemaal vergeten zijn hoe ze zelf waren als kleine kinderen. Ik moet zeggen dat ze zich heel goed houden en hebben het ook heel leuk met elkaar. Tjibbe loopt voortdurend als paard door het huis met 1 of 2 kleintjes op zijn rug. Laat de dames winnen met spelletjes! wat eigenlijk heel moeilijk voor hem is en wordt soms ineens abrupt aan zijn capuchon de hoek om getrokken als Yate er onverwacht aan gaat hangen. Siebe heeft een soort tijger krab afdruk op zijn rug maar dat mag de pret niet drukken. We doen leuke dingen. Zondag zijn we bij Marijke (Peter's zus die hier in de US woont) langs geweest. De dames hadden de dag van hun leven want we hebben paard gereden! Allebei een cap op en zitten maar. Prachtig vonden ze het. Tjibbe en Lauren hielden de paarden vast. Nog weer even appels geplukt en door een berendrol gelopen!! Niet te geloven een beer. Gelukkig zagen we hem niet, misschien heeft hij ons wel gezien ?? Maandag avond ook nog even gekanood. De dames zaten naar de zalmen te kijken maar toen ze bij Tjibbe in de kano mochten was de avond natuurlijk compleet.



dinsdag 26 oktober 2010

harde stormen en harde dagen

vandaag was er een hele harde storm alle bomen wiebelen heen en weer. gellukig waren de houthakkers vorige week geweest inplaats van deze week anders was er echt al wel een boom omgevallen. ik was vandaag eerder uit omdat de stroom was uitgevallen. er is wel een handig punt uit dit: alle bladeren worden naar de buren geblazen. onze kabel was omgevallen.

de eerste dagen met india en yate waren wel vermoeiend, ze moesten de hele tijd huilen, paardje spelen enzovoort. maar het is wel leuk  ik vind het wel een beetje eng met al die wiebelende bomen ze kunnen soms wel 5 meter heen en weer gaan.

tjibbe

maandag 25 oktober 2010

bijna geen tijd om te schrijven

want Jeroen, Martien, India en Yate zijn aangekomen. Voordat ze kwamen zijn Pe en ik nog naar Traverse City geweest om een aantal dingen voor de caravan te regelen. Kurkvloer, nieuwe bekleding van de geruite kussens etc. Donderdag morgen we zijn met Tjibbe's klas naar de zalm hachery geweest. Ze gaan met de klas nl bevruchte eitjes van de zalm grootbrengen in een groot aquarium in de klas. In mei worden ze weer uitgezet in de Platte River. De hachery bevrucht de eicellen en brengt ze groot om ze vervolgens na 1,5 jaar uit te zetten in de rivier. Zo houden ze de visstand kunstmatig volledig op peil. Het was erg interessant. Wat overigens ook heel interessant was, was de hele 'operatie'. Pe en ik hadden via mail laten weten dat we meegingen. Vaak in Nederland is dat een hele toestand om kinderen in de bus te krijgen etc. We moesten er om 9.15 zijn. We wachtten in de gang. De klas komt min of meer in een rij langs, noemt zijn naam als hij langs de meester loopt en verdwijnt meteen in de bus. Deuren dicht en rijden. Pe en ik moesten in een gestrekte draf naar de auto want de bus was al weg. Het leek wel een millitaire operatie. Daar werden we opgewacht door een dame die meteen een rondleiding gaf. Hup de bus weer in en klaar. Zo kun je nog eens een uitstapje maken.


Vrijdagavond kwamen Jeroen en Martien. De kids gingen volledig uit hun dak en renden door het huis!! Heerlijk om ze weer te zien na 2 maanden. Met z'n allen pompoen soep gegeten. Het is pompoentijd. Dus pompoenen voor je huis, pompoenen in je huis,  pompoencake, pompoentaart en zelfs coffee latté met pompoen spices. Zaterdagochtend naar de voetbal, veel nederlands publiek deze keer. Gelukkig gewonnen.



Het regent sinds zaterdag wel erg veel maar dat mag de pret niet drukken. Na weken buiten te zijn geweest zijn we nu volledig in de cocoon stand. De openhaarden aan, kapla bouwen, tekenen, kletsen, lezen, i-padden(?), toastjes eten en een wijntje erbij. Zeer relaxt allemaal.

donderdag 21 oktober 2010

donderdag, morgen krijgen we weer bezoek uit nederland!!

Morgen hebben we weer bezoek. Martien, Jeroen, India en Yate komen!! Uit het snelle Amsterdam naar het afgelegen dorpje Honor. Om de overgang iets overzichtelijker te maken blijven ze eerst 2 dagen in Chicago voordat ze naar ons toe rijden. Ondertussen hebben wij weer even een heel ander avontuur te pakken nl de aankoop van een Airstream Argosy uit 1975. Vanaf mei 2011 zullen we 10 weken langs de oostkust van Amerika trekken en het leek ons handig om dit stuk met een caravan te reizen ipv een camper. De State Parks zijn hier allemaal heel erg mooi en we willen daar dan staan om vervolgens met de jeep allerlei dingen te bezichtigen. Hier een foto van de aanwinst:


pe en ik rennend over het strand met onze caravan op de achtergrond

 We hebben hem via een soort marktplaats gekocht, craigslist heet dat hier. Op marktplaats kun je je aankoop afstand op10 km instellen,als ik het goed heb. Op Craigslist is het meer per gebied van een paar honderd kilometer. Je raadt het al, 360 miles verderop in Indiana. Alsof je dus even naar Parijs rijdt om een caravan op te halen? En wie had dat ooit gedacht Peter en Angelique in een caravan? Op een klaptafel slapen van 1.20 breed na 25 jaar samen te zijn. Alle vrienden hebben een klapkar of VW slaapbus dus kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Trends moeten nl gevolgd worden. Peter is afgelopen dinsdag samen met Tjibbe naar Indiana gereden. 5.00 weg en 22.30 kwamen ze weer thuis. Enorme rit maar een bezoekje aan de Mc Donalds en Subway( broodjeszaak) maakt veel draagbaar. Hij ziet er supergoed uit. Een klein projectje. Schoonmaken, kurk vloer erin en nieuwe bekleding voor de zitbanken. Dat is allemaal te overzien. We hebben er nl al een aantal bekeken en meestal waren ze uitgewoond maar deze ziet er goed uit met het bestaande jute behang etc, ik maak nog wel wat foto's als we klaar zijn.
Leuk adres om te zien wat een airstream is: airstream

hier kopen pe en ik gewoon bloemen langs de weg





maandag 18 oktober 2010

zonnig weekendje achter de rug


lekker weekend achter de rug, Eerst voetballen met de jongens de Benzie Boys. Was leuk om te zien, beetje chaotisch. Tjibbe en Siebe zijn met nog een aantal jongens en meisjes in voetbal kleding maar er spelen ook kinderen in hun lange spijkerbroek. Wat ze hier ook hebben en handig is zijn sokken met ingebouwde scheenbeschermers, ziet er goed uit en erg praktisch! Verder appels geplukt in een boomgaard achter Marijke's huis. Het plukseizoen is voorbij, de mexicanen zijn weer naar het zuiden en alles wat er nog hangt en op de grond ligt, mag je pakken. Manden vol, meteen appelmoes etc gemaakt. Verder zondag een stuk gefietst door de bossen. Deze keer met de kinderen. Ik vergeet elke keer helmen op te zetten bij de kinderen. Het is nl behoorlijk steil en er zijn veel wortels van bomen over het pad. Als je in Nederland een stukje gaat fietsen is het absoluut niet gevaarlijk en reken je daar niet op maar hier lijken die trails op die in Schoorl, dat zit niet in mijn systeem. Peter ging met Tjibbe al een stukje vooruit want Siebe had niet echt zijn schakeldag (versnelling werkte volgens hem niet ). Opeens hoorde ik schoten. Deze maand is zoals eerder genoemd de jacht maand maar toch gek als je het heel dichtbij hoort. Eigenlijk is het ook het handigst om in fluor kleding of met een fluor mutsje te fietsen. Snel daarna hoorden we sirenes. Aangezien Pe en Tjibbe er niet waren maakte ik me zorgen.  Eenmaal in de buurt van de auto zagen we een auto, 10 meter van die van ons, totaal in vlammen op het parkeer terrein. De brandweer was hem aan het blussen. Die knallen waren de banden. De jongen die in de auto zat zag ineens vlammen bij zijn schoenen, is de auto uitgesprongen en heeft zijn geweren eruit gehaald. Als de munitie er nog in zou zitten weet ik niet hoe ons autootje eruit had gezien. Middenin het bos, hier maak je nog eens wat mee...ik denk dat Siebe na vuilnisman, piloot, nu heel graag brandweerman wil worden.

zaterdag 16 oktober 2010

stoere jongens en mannen

bijzondere wezens. Hier wonen de stoere mannen. Deze is er veel gebeurd om en rond het huis. Ze hebben  een bron geboord in onze tuin. We deelden een bron met de buren maar na de aankoop van dit huis, wilden ze graag dat we een eigen bron zouden regelen. De bron voorziet je van water en je kunt het ook gewoon drinken, rechtstreeks uit de grond. 22 meter diep hebben ze gegraven met 3 enorme trucks dwars door de net aangeharkte tuin. Vanaf die bron gaan ze een leiding naar binnen trekken onder het huis door. Een dunne man had Cluff, de bronman, wel.  Hij kan door de kruipruimte naar de kraan toe.Een dunne man. De vrolijke dunne man kwam uit de auto gesprongen, laat zeggen 8 maanden zwanger. . Dat gaat bij lange na niet lukken. Nu moet er  een enorme geul van voor naar achteren graven worden door de net aangelegde beplanting en paden (ben ik al weken mee bezig). Zal wel een ravage worden. De vrolijke man vertelde ook dat zijn dochter een hert had geschoten met pijl en boog. Voor de gelegenheid droeg hij daarom ook een grote sweater met een hert op zijn buik. Vaak lopen mannen hier in vis- of camouflage tenue die helemaal tot in de kleppet consequent doorgetrokken is. Dag en nacht lopen ze in die outfit. Ze praten ook de hele tijd met elkaar over geschoten  herten en gevangen vissen! Zelfs op school vertelde een 11 jarig jongetje in de gang dat hij een eigen geweer had waar hij mee kon schieten ! Het is nu ook de tijd om als man rond te lopen als een ghostbuster.  In Nederland zie je het nog ziet zoveel (de enige die ik ken is Eric). Tientallen mannen gewapend met bladerblazers! Oorkleppen op en sporend naar blaadjes. Als klap op de vuurpijl de maaimachine. Onze buurman is weer even terug uit Alabama. Eerst liep hij rond als ghostbuster daarna ging hij stoer over zijn steile heuvels grasmaaien. Ik hield mijn hart al vast en zag hem bijna een wheely maken toen hij de berg opging. Opeens kloink. Buurman op zijn rug met maaier en al. Zo'n maaier waar je op zit. Van de heuvel af, richting het meer en dan hopla salto.  Dikke rookpluimen. Alle vrolijke bronboormannen en wij ernaartoe. Nee hoor niets aan het handje. Rem deed het niet. Ik zag dat hij snel even een kopje koffie ging drinken tegen de schrik. Wel even wennen alleen maar mannen om mij heen.Gisteren nog een groepje boomklimmers. Alle dode bomen uit de tuin gehaald. Pe heeft weer genoeg hout om de hele week te hakken voor het vuurtje.  Ik kijk nu naar buiten en zie Tjibbe ook hakken. Waarschijnlijk hebben alle mannen het. Wel erg gezellig met ruige pe hoor!!kijk hier hoe hij lekker aan het hakken is op dit filmpje. Volgende keer een stukje over vrouwen ... waarschijnlijk schrijft peter die? Hij heeft al heel veel ideeen over domme blondjes.

donderdag 14 oktober 2010

dinsdag 12 oktober 2010

tjibbe: de grote test



dit weekend gingen we naar de tahquamenon falls, dat zijn 8 grote watervallen in the UP.  Wat staat voor Upper Peninsula's. het is een van de grootste attracties in deze buurt. We zijn elke ochtend heel vroeg gaan wandelen om elanden te bekijken maar jammer genoeg hebben we er geen een gezien, maar dat is ook wel weer een reden om hier naar terug te gaan!!

vandaag hadden we een hele grote test. De MEAP, ongeveer het zelfde als de NIO wat we in Nederland hebben. iedereen is heel erg opgewonden. de leraren zijn ook heel opgewonden want hier gaat het om als de  kinderen goed scoren krijgt zij ook 
betere cijfers. er is nog een leuk jongetje in de klas genaamd Paul, hij is heel erg klein maar wel heel erg aardig, we noemen hem altijd Little Paulie omdat zijn achternaam ook Little is, is dat best toevallig. en mrs Micinski is de beste juf van Amerika !!

en hier zijn de antwoorden van de reken vragen die ik verteld had.

25-(3+2.5) =  je doet eerst 3+2.5= 5.5 omdat dat in haakjes is. en dan 25-5.5=19.5                                            


(25:5)+8= weer eerst de som tussen de haakjes 25:5=5 5+8=13


28:7(5)= dit keer moet je niet eerst tussen de haakjes doen omdat het geen volledige som is dus eerst 28:7=4 als er een nummer tussen de haakjes staat zonder en +-:x dan moet je het gewoon keer doen. 4x5=20
 


21:3x2-4= 21:3=7x2=14-4=10


35:5+56:7= eerst 35:5=7 dan doe je 56:7=8 en dan als laatste doe je 7+8=15

tjibbe

vervolg Tahquamenon Falls

oeps, zo maar weer een dag verder. De tijd gaat hier zo enorm snel. Nog even over de UP. Ik weet niet of je de film  "into the wild" hebt gezien maar dan heb je een beetje beeld van wat je daar kunt verwachten. Kaars rechte wegen door eindeloze bossen. Totaan Mackinac Bridge heb je nog heel veel leuke kust plaatsjes met gezellige dorpskernen en coffee latte. Veel boerderijen langs de weg waar je bio appels, apple cider, pompoenen en vele zelfgemaakte producten kunt kopen maar daarna stilte. Intense stilte. Soms een verlaten bar, een auto langs de weg met allemaal dierenvellen, die eroverheen hangen voor de verkoop, en  leegstaande motels. Het is wel een enorm fotogeniek gebied en begrijp niet waarom ze hier niet meer films opnemen. Micheal Moore woont hier ook in de buurt en probeert deze bankroete staat via films te promoten.

We habben steeds uitgesteld om boodschappen te doen en eenmaal in het State prak en ons huisje aangekomen, was er alleen een soort camping winkel. Alle broodnodige dingen waren daar te koop. Het meeste ingevroren en de groentes waren op. De dame achter de balie vertelde dat iedereen 1 x per week naar Saint Marie rijdt om daar de boodschappen te doen, incl. eventuele afspraken bij de dokter, opticien etc.. Een dagtaak. Het had voor haar geen zin om verse dingen te verkopen. Gelukkig had Marijke dit al verwacht en veel eten meegenomen. Het was erg gezellig, heel veel gewandeld, over zand weggetjes (lees dirt roads) naar wandel routes gereden. Het was een behoorlijk gezoek door de bossen. Iedereen rijdt hier met een hele grote truck op hele grote wielen. 's Winters allemaal met een sneeuwschuiver voorop. Een heel contrast met ons als nederlanders. Met het busje (Van) door het bos, 4 fietsen achterop, 2 kano's op het dak.  De takken sloegen tegen de zijkanten aan. We reden alsof we op quads zaten door diepe plassen waardoor er soms rook uit de motorkap kwam, boomstammen raakten de onderkant van de auto, get the picture ?? Parijs - Dakar , here we come! Ja ons kun je wel de wildernis insturen. Sinds Pe door een diepe plas met de auto is gereden voelt hij zich zo'n ruige man dat hij zijn baard laat staan! Wel leuk met kerst je eigen kerstman.

Verder nog gekanood (gek woord). De rivier had de kleur van coca-cola door alle bladeren die erin gevallen waren. Wat overigens opvallend was dat we geen beesten hebben gezien. Een paar vogels maar op 1 hand te tellen. We hadden een moose verwacht maar die moeten we maar gaan bekijken achter de kassa van Abercrombie and Fidge (daar hangt altijd een opgezette moose kop). Hier zie je veel meer herten, eekhoorns, enorme egels, bevers, slangen en schildpadden. Siebe heeft vrijwel het hele weekend met een werphengel rondgelopen. Erg handig in een kano als we met de stroom mee voeren. Hop, de haak weer ergens aan vast in de rivier en Pe en ik weer als bezetenen tegen de stroom inroeien om hem los te peuteren. Als we nu een lekker visje als beloning kregen was alles weer goed maar nee. Siebe was nog net niet de verdronken worm aan het reanimeren na elke vistocht. Hij vindt het heel zielig voor de worm en doet het toch. Net zoals vroeger huilen tijdens het eten van een kippenkluif. Intens medelijden met de kip maar toch dooreten.

Het was een mooie ervaring, nu een week van MEAP testen voor de kinderen op school. Elke dag een test van 1,5 uur. Spelling, rekenen etc. De scholen worden daarop afgerekend qua scores dus heel belangrijk. Goed slapen was het advies. Siebe moest van juf geschilde appeltjes meenemen die je in de pindakaas kon dopen want dat is goed voor je hersenen. Dat past wel in zijn straatje.

maandag 11 oktober 2010

we zijn weer in de bewoonde wereld!!

als je denkt dat Heiloo ver van de bewoonde wereld af is, ben je nog niet in de UP geweest. De Upper Peninsula is het noorden van Michigan tegen Canada aan. Met tranen in mijn ogen vertrokken we 9 jaar geleden uit Amsterdam om 35 km verderop te gaan wonen, 30 minuten rijden met de auto. Weg van alle trends, olijven marktkramen, coffee companies, toko's etc. Gelukkig hadden ze daar wel internet verbinding etc. In de UP hadden we geen verbinding, supermarkt, verse groenten etc maar wel natuur, heeeeel veeeel natuur. We waren iets te gehaast weggegaan en nauwelijks boodschappen meegenomen. Tjonge jonge wat zijn wij toch enorme stadse sukkels! Het verbaast me altijd al wat de mensen hier allemaal bij zich hebben maar niet zonder reden natuurlijk.
Woensdag avond toch vertrokken na de school gesprekken van de kinderen. ( gaat goed overigens). Eerst naar Charlevoix om daar te overnachten. Het is 4,5 uur naar Tahquamenon  Falls dus halverwege een overnachting. De bossen zijn op het moment oogverblindend! Oranje, rood en geel tegen een blauwe lucht. Ik schrijf morgen verder even lekker lezen. 

woensdag 6 oktober 2010

we gaan weer op pad

naar de UP deze keer. Grand Rapids vorig weekend was erg leuk. We waren er eigenlijk nog nooit geweest. Het is 2,5 uur rijden naar het zuiden. De weg er naartoe was ook weer mooi. Je rijdt door de bossen die nu geel oranje worden door allemaal dorpjes. De winkels met geweren draaien overuren en je hoort ook schoten in de bossen. Ik heb nog geen poten uit een laadbak zien steken dus ik weet niet of er veel gevangen wordt. De stad Grand Rapids staat bekend om zijn meubelmakerijen. Hier werd ongeveer 130 jaar geleden begonnen met grote fabrieken met meubelmakers. Heel veel nederlanders kwamen met boten naar Grand Rapids, Michigan. Er zijn ook  plaatsen die Holland, Drente, Overijssel en Zeeland genoemd worden. Je moet ook uitkijken wat je zegt want we hebben al heel veel mensen ontmoet wiens voorouders uit Nederland kwamen en dus Nederlands spreken. In het museum hadden ze een leuke tentoonstelling hierover. Je zag emigratie papieren van Nederlanders die hoofdzakelijk boerenknechten waren en hier hoopten op een betere toekomst. We hebben heel veel moderne kunst  gezien in de musea en ook qua optredens maar dat heeft Siebe al verteld. In deze stad is ook een hele mooie wijk, Heritage Hill, waar de eigenaars van de fabrieken, 100 jaar geleden, hun huizen lieten bouwen. Bijvoorbeeld ook de eigenaar van Meijers ( tegenwoordig een super grote supermarkt). Die eigenaren waren ook vaak Nederlanders oa de Vos, Snijeder etc. Veel van deze huizen zijn ontworpen door Frank Lloyd Wright. Toevallig waren er een aantal opengesteld dit weekend en hebben we binnen mogen kijken. Je kunt je niet voorstellen wat voor een vooruitziende blik deze man had. Hij had zelf stofzuiger aansluitingen in de muren waar je de slang op aan kon sluiten ! 90 jaar geleden ! Het was prachtig weer en een leuk weekend.

Maandag avond hebben we gekanood. Het is 's morgens erg koud ( 0 graden op dinsdag) en 's avonds koelt het ook flink af. Overdag is het boven de 15 graden. s' Morgens heb je dan ook een soort mist over het meer. We zijn om 18.30 de rivier op gegaan, net voor de ondergaande zon. Prachtig. Door een mistig bos, het leek wel een film. Siebe voelde de zalmen tegen zijn kayak aanzwemmen.

Dit weekend gaan we weer weg en nu naar de UP, Upper Peninsula. Into the wild. We hebben een huisje gehuurd in de bossen. Veel eten mee en spelletjes. Warme kleding voor de ochtend en avond en overdag in een korte broek door de rode bossen wandelen. Er zijn ook veel watervallen, ben benieuwd wat we nu gaan aantreffen.

naar Grand Rapids

zaterdag zijn we naar Grand Rapids geweest, toen gingen we naar een art museum. aan het eind van de middag waar een toneelstuk was. er was een mevrouw die vuur at. en er was nog een mevrouw met waaiers. toen was er ook een jongen die karate best wel aardig kon.
er was ook een man die hele maal brons geschilderd was. het was een levend standbeeld. hij kon wel een uur stil staan zonder zijn ogen te knipperen.


en dit weekend heb ik gevoetbald. en ik heb 3 goals gemaakt, tjibbe heeft 1 goal gemaakt. we hadden 5-0 gewonnen. er is ook een meisje die heet stefanie en die is misschien wel beter dan skip (grapje!!).

zaterdag 2 oktober 2010

we gaan een weekendje op pad

naar Grand Rapids. De mannen zijn nu aan het voetballen en ik zit even relaxt te internetten. We gaan straks weg. Hoe lang moeten we rijden mam? vroeg Tjibbe vanmorgen.

Ik dacht hoe ga ik dit inpakken, 2,5 uur voor een art fair waarvan we niet weten hoe het zal zijn. Echt art ? of leuke knutsels die je hier normaal gesproken op plaatselijke art fairs ziet. Ik verbaas met er altijd weer over wat men hier allemaal maakt van steentjes, hout, metaalplaten en ceramiek. Enorm, van oude lepels en vorken worden kleding haakjes gemaakt, ja ook usb sticks houders, armbanden, servetringen etc. Alles met een zeer hoog gehalte gezellig- en huiselijkheid.

Het zal ongeveer ruim 2 uur zijn , Tjibbe. ( beetje voordelig ingepakt) Zo dat valt mee!! Dat is van Heiloo naar Maastricht, was zijn antwoord. De mannen beginnen al helemaal te wennen aan de afstanden hier in Amerika. 20 minuten in de auto per dag naar school. Retour restaurant 1 uur, als we geen scenic drive doen. 20 minuten naar de supermarkt, enkele reis. Dan valt 2,5 goed te doen!

De jongens zijn nu al aardig gewend. Siebe gaat nu veel beter omdat hij beter engels begint te lezen. Het lastige is alleen dat hij in school zelf zijn boeken uitkiest. Dat waren eerst Garfield stripboeken waar hij schaterlachend mee op de bank ligt en waarschijnlijk ook in de schoolbanken. Nu moet hij van juf andere boeken kiezen. Zijn keuze viel op een boek dat heet: kippenvel, wie is erg bang voor de grote slechte weerwolf. Hij ligt nu al 2 nachten met nachtmerries in bed en gaat niet zonder zaklamp slapen. We zijn weer als vanouds beddendans aan het doen en Pe gaat van bed naar bed.

Tjibbe's engels gaat zo goed dat hij mij in de maling gaat nemen met gezegdes. Mam, did you cut the cheese? Ik meteen een heel verhaal dat ik het laatste edammertje aangesneden heb vanmorgen etc. etc. Zegt hij dat hij wilde weten of ik een wind had gelaten? lekker is dat. Ik moet op mijn hoede zijn.

Ik ga me mobiliseren, tas pakken. ben benieuwd.