woensdag 6 oktober 2010

we gaan weer op pad

naar de UP deze keer. Grand Rapids vorig weekend was erg leuk. We waren er eigenlijk nog nooit geweest. Het is 2,5 uur rijden naar het zuiden. De weg er naartoe was ook weer mooi. Je rijdt door de bossen die nu geel oranje worden door allemaal dorpjes. De winkels met geweren draaien overuren en je hoort ook schoten in de bossen. Ik heb nog geen poten uit een laadbak zien steken dus ik weet niet of er veel gevangen wordt. De stad Grand Rapids staat bekend om zijn meubelmakerijen. Hier werd ongeveer 130 jaar geleden begonnen met grote fabrieken met meubelmakers. Heel veel nederlanders kwamen met boten naar Grand Rapids, Michigan. Er zijn ook  plaatsen die Holland, Drente, Overijssel en Zeeland genoemd worden. Je moet ook uitkijken wat je zegt want we hebben al heel veel mensen ontmoet wiens voorouders uit Nederland kwamen en dus Nederlands spreken. In het museum hadden ze een leuke tentoonstelling hierover. Je zag emigratie papieren van Nederlanders die hoofdzakelijk boerenknechten waren en hier hoopten op een betere toekomst. We hebben heel veel moderne kunst  gezien in de musea en ook qua optredens maar dat heeft Siebe al verteld. In deze stad is ook een hele mooie wijk, Heritage Hill, waar de eigenaars van de fabrieken, 100 jaar geleden, hun huizen lieten bouwen. Bijvoorbeeld ook de eigenaar van Meijers ( tegenwoordig een super grote supermarkt). Die eigenaren waren ook vaak Nederlanders oa de Vos, Snijeder etc. Veel van deze huizen zijn ontworpen door Frank Lloyd Wright. Toevallig waren er een aantal opengesteld dit weekend en hebben we binnen mogen kijken. Je kunt je niet voorstellen wat voor een vooruitziende blik deze man had. Hij had zelf stofzuiger aansluitingen in de muren waar je de slang op aan kon sluiten ! 90 jaar geleden ! Het was prachtig weer en een leuk weekend.

Maandag avond hebben we gekanood. Het is 's morgens erg koud ( 0 graden op dinsdag) en 's avonds koelt het ook flink af. Overdag is het boven de 15 graden. s' Morgens heb je dan ook een soort mist over het meer. We zijn om 18.30 de rivier op gegaan, net voor de ondergaande zon. Prachtig. Door een mistig bos, het leek wel een film. Siebe voelde de zalmen tegen zijn kayak aanzwemmen.

Dit weekend gaan we weer weg en nu naar de UP, Upper Peninsula. Into the wild. We hebben een huisje gehuurd in de bossen. Veel eten mee en spelletjes. Warme kleding voor de ochtend en avond en overdag in een korte broek door de rode bossen wandelen. Er zijn ook veel watervallen, ben benieuwd wat we nu gaan aantreffen.

Geen opmerkingen: