zondag 5 december 2010

in de jungle bij

Yacutinga. Via internet hadden we gelezen over Yacutinga. Een lodge in de laatste 6% stukje jungle sinds de laatste 100 jaar in Misiones. In het noorden van Argentinië. Het stukje is jaren geleden opgekocht door een echtpaar en zij proberen het te behouden. In eerste instantie lukte het niet om er te overnachten. De communicatie gaat ook alleen via mail, geen telefoon. Dinsdag lazen we 's morgens in de mail dat we toch konden komen en hebben we snel de tassen ingepakt. Om 13.30 werden we opgepikt bij een sportzaak over de grens in Argentinië. Een enorme truck blijkt het te zijn. Weer een Parijs-Dakar ervaring. Enrique is onze gids en begint onder weg al van alles uit te leggen. De rit gaat door het Nationale Park en we zien duizenden vlinders. Het lijkt wel alsof het allemaal gele blaadjes sneeuwt. De jongens mogen bij de chauffeur voorin en hebben de tijd van hun leven. Eenmaal in de lodge hebben we heerlijk gegeten. Na een uitleg over het ontstaan, de werking en de bedreigingen van de jungle door Natalia zijn we vroeg naar bed gegaan. We worden om 6.30 gewekt voor een wandeling. Elk moment van de dag is er een andere groep dieren actief. Heel vroeg zijn het de vogels die beginnen te vliegen en te fluiten. Daarna als de zon warm begint te worden komen de vlinders te voorschijn. 's Avonds de kikkers en de vleermuizen.


De volgende morgen regent het heel hard en vertrekken we iets later, 8 uur. we zijn niet geheel 'jungle proof' en hebben geen regenpakken, camoeflage kleding, afritsbroeken, zaklantaarns en wandelschoenen. Maar het gaat prima zo. Doordat de het bos uit verschillende, 'verdiepingen' bestaat hoor je het heel hard regenen maar wij voelen er niet veel van. Enrique en Natalia gidsen ons door de jungle en we hebben tientallen vragen. Wist je bijvoorbeeld dat :
-   klimplanten op het zuidelijk halfrond tegen de klok in naar boven groeien?
-   vlinders met hun vleugels dicht op een blad zitten en motten met vleugels open ? (uitzonderingen daargelaten)
-   tarzan een leugenaar is want lianen groeien vanaf de grond en hangen niet los.
-   vanille stokjes uit orchideeën komen.
-   varen-bomen uit de pre-historie stammen.
-   paddenstoelen soorten die op een boomstam groeien langer leven dan wanneer ze op de grond groeien.

Het was zo ontzettend leuk. We hebben 4 uur gelopen en raakten niet verveeld. Aan het eind van de middag zijn we de rivier afgevaren. Aan de overkant van de rivier woont een indianenstam. We hebben ze niet gezien maar hun bootjes lagen wel aan de kant. Aan het eind van de dag hebben de jongens onder begeleiding van  Natalia allemaal vlinders en andere insecten met een microscoop bekeken. Na het avondeten tenslotte nog een nachtwandeling. Siebe heeft met een kikker 'gesproken' die steeds reageerde wanneer Siebe POP zei. Een kleine slang glibberde voor ons langs. Een soort kever met fluor 'koplampen' die zijn pad verlichtten liep naast ons. Op een open plek hebben we heel veel vleermuizen gezien, gehoord en gevoeld. Als je je allemaal verspreid op een open plek en je zaklamp uitdoet, vliegen ze vlak langs je. Je hoort ze en voelt de lucht die hun vleugels verplaatsen als een ventilator. Wel spannend!

Even nog een drankje en afscheid van Natalia genomen. Tjibbe was helemaal een beetje treurig en zal deze dag nooit meer vergeten in zijn leven! De biologie les zou altijd zo gegeven moeten worden. We hadden maar geluk met Enrique en Natalia als geduldige en gepassioneerde gidsen.

Geen opmerkingen: