maandag 18 april 2011

hongkong en grand rapids

Zo even een kleine blog 'vakantie'. De tijd vliegt voorbij en we zijn alweer een weekend op pad geweest. Allereerst nog even de dag in Hongkong. Wat een stad! Het groeit waar je bij staat. Enerzijds zie je nog steeds de winkels van de Chineese kruideniers met gedroogde paddenstoelen, zeepaardjes en herten geweien etc. waar je alle ingrediënten kunt kopen voor 'toverdrankjes'tegen alle kwalen. Anderzijds de vele nieuwe moderne winkels met rijen mensen voor de deur zoals bij Gucci en Chanel. Gebouwen met die je een jaar geleden met mooie verlichting vooraan zag staan in de skyline, zie je nu niet meer omdat er een nieuwe en nog hogere toren voor staat. Fasinerend. We hebben een leuke dag gehad en zijn nog even met de Star ferry naar de overkant gevaren.

 Tjibbe heeft de hele dag met zijn Mandarin woordenboekje gelopen en probeerde alles in het Chinees te vragen. Iedereen antwoordde in het Engels terug.

Dit hierboven is ons uitzicht over de rivier en naar de andere kant van Hongkong. 17 jaar geleden kwam ik hier voor het eerst en toen zwommen er nog mensen in de rivier. Dat kun je je nu niet meer voorstellen met al die grote boten en cruise schepen.

Na deze enerverende dag zijn we om 22.00 naar het vliegveld gegaan om vervolgens aan onze 12 uur in het vliegtuig naar Amsterdam te beginnen, vervolgens 8 uur naar Detroit en tenslotte 45 minuten naar Traverse City. Daarna nog even zoals eerder vermeld een intense douane controle. Om 19.00 Amerikaanse tijd zijn we in bed gestort.

Vrijdag hadden we weer een nieuw avontuur. Nichtje Lauren heeft met haar team meegedaan aan de Odyssey of the Mind. Je krijgt 2 problemen die je op moet lossen met een vast team van ongeveer 6-8 klasgenoten. Het eerste probleem mag je voorbereiden en jou oplossing mag je dan in de vorm van een toneelstukje van 9 minuten, sharp, uitbeelden. Het tweede probleem is ad hoc. Je krijgt de vraagstelling en deze moet je spontaan oplossen. Het gaat om de creativiteit van de oplossing, teamwork etc. Heel erg leuk om te zien. Haar team was al door de districts kwalificatie dus nu naar Grand Rapids met z'n allen. De wedstrijd is op de Davenport University. Wat een sfeer. Hele grote gebouwen met een enorm parkeerterein, mooie sportvelden, mensa, slaap verblijven, enorme bibliotheek en sportzalen. Zoals je dat uit de film kent. We hebben in de stad geslapen omdat Lauren haar voorstelling al om 8.20 had. Vanaf 8.40 verder wachten op de uitslag om 17.30! Je gelooft het niet maar we kwamen bekenden tegen en hebben de hele dag met de gepraat. Even naar de winkel van meneer van Veen geweest om kaas, drop, casave chips en wilhemina pepermunt te kopen. Er wonen hier heel veel mensen die oorspronkelijk uit Nederland komen. Familie Boukema, Eikenhout, Vienstra etc. Veel friese namen maar bijna niemand spreekt Nederlands meer. De uitslag werd op de Amerikaanse manier gedaan. Eerst werden ik weet niet hoeveel mensen gehonored, daarna nog even het riedeltje met je hand op je hart naar de Amerikaanse vlag met 4000 man tegelijk etc.etc. Uiteindelijk liepen we om 20.00 de deur uit en het was gaan sneeuwen! 2,5 uur door de sneeuw. Snijdend koud hier. De Uggs en het thermo ondergoed zijn weer aan. Vandaag zijn we begonnen met de voorbereiding voor de reis van de komende 3 maanden. Eerst weer even naar de kapper en de caravan klaarmaken en dan naar de zon in Florida. Misschien eerst naar Washington. Je weet het nooit met ons. Blue Mountains, Keys, Quebec en met de trein door Canada naar een eco lodge. Dat staat nu op het lijstje.




Geen opmerkingen: