donderdag 14 juli 2011

nellie, jan en jannie

Net op tijd. Een dag voordat de drie maanden in Amerika om zijn, zijn we het land uit. Via het noorden rijden we nu door Ontario, Canada. Heel karakteristiek met huizen van rood steen met wit houtwerk. 

Hier wonen heel veel Nederlandse boeren die hier eind jaren 50 naartoe verhuisd zijn. Schijnt dat 75% van de mensen hier, oorspronkelijk Nederlands zijn.Op de camping hebben we een prachtige plek aan het water. We staan naast familie de Jong en worden uitgenodigd voor een “bakkie koffie”. Dat soort uitdrukkingen kent men nog wel, gezelligheid, bakkie koffie, oliebollen en kroketten. De ouders van Nellie en John spraken vroeger Fries of Nederlands thuis als ze iets in het geheim wilden zeggen maar verder niet. Zo is de Nederlandse taal hier snel uitgestorven. Hun dochters spreken geen enkel woord Nederlands. Eigenlijk drinken we normaal gesproken geen koffie’s avonds maar we wilden niet flauw doen. Na de koffie maakte Nellie haar eigen beroemde Baileys met slagroom, chocolade en van alles, brrrr. Pe en ik hebben de hele nacht met krampen in bed gelegen. Tjibbe vroeg waarom ik van die wallen had en waarom we het drankje niet afgeslagen hadden. Dat vonden we onbeleefd maar ga ik een volgende keer wel doen. Er zijn hier, in Ontario, gigantische boerderijen. De melkkoeien boerderijen zijn volledig automatisch met honderden koeien ipv de 100 koeien die men hier vroeger op 1 boerderij kon melken.. Ze hebben allemaal een chip in hun oor waardoor het geven van voer en het melken door robots gedaan wordt. De landbouw is vooral maïs en graan. Kilometers lang en ver. Vrijwel iedereen heeft een eigen grote groententuin bij zijn huis en de was hangt overal buiten. Iets wat je in Amerika bijna niet meer ziet alleen nog veel bij de Amish. De rode baksteen huizen komen uit de tijd van de loyalisten uit Engeland. Zij zijn hier rond 
1775 naartoe getrokken.



We staan nu op de camping bij Jan en Jannie. Een Nederlands echtpaar van in de 50 die het roer omgegooid heeft en een camping heeft gekocht. Zeven maanden werken en dan vijf maanden op vakantie naar het zuiden van Amerika. Er zijn ook overal mensen die full time in hun caravan wonen. Zes maanden in hetNoorden zoals Canada en daarna zes maanden in het zuiden van Amerika. De temperatuur is hier perfect, 25 graden ongeveer. Morgen trekken we richting het hippe Toronto voor Twee nachtjes en dan een beetje richting Michigan naar het meer.

Geen opmerkingen: