maandag 9 mei 2011

fallingwater

We zijn er bijna voorbij gereden! Twee dagen geleden zag Peter ineens dat Het meest bekende huis van Frank Lloyd Wright op onze weg naar Washington ligt! Eigenlijk dachten we dat het iets meer bij New York zou liggen. Vanuit de caravan hebben we via internet kaartjes besteld zodat we niet te lang in de rij zouden moeten wachten. We slapen in Mill Run om de hoek bij Fallingwater. De omgeving is hier prachtig. Heuvelachtig en vers groen. Hier is de lente in volle gang en alle bloesem bomen staan in bloei. Op de Yogi Bear camping rijdt iedereen met een gehuurd electrisch golf karretje van tent naar kampwinkel of zoals gisteravond met de Hummer naar de toilet. Onze caravan is behoorlijk old school in vergelijking met de hele grote, top caravans die hier allemaal staan. Na een moederdag ontbijt van wentelteefjes die ik en Tjibbe gebakken hebben en heerlijk bakje koffie van Pe, zijn we om 11.30 vertrokken en waren we zo bij het huis. Het is prachtig weer, er stroomt enorm veel water door de stroom en waterval, kortom een perfecte dag om het huis te bezoeken. Natuurlijk kennen we het huis van de foto maar de binnenkant is even mooi! Waanzinnig ! Frank Lloyd Wright was 68 jaar toen hij het huis ontwierp in 1935. In 1939 was het huis af. De kamer is heel groot zonder muren, flagstones vloer, leistenen muren en zwart walnoten hout. Te mooi, ik kan het eigenlijk niet uitleggen. Helaas mochten we geen foto's van het interieur maken. Elke slaapkamer heeft een openhaard. De ramen hebben geen sponningen in de hoeken en alle ramen kunnen open zodat je de waterval hoort denderen. In de woonkamer heb je ook een brede stenen trap naar beneden die als airco fungeert als je de luiken openzet en je kunt je voeten even afkoelen in de waterval. De luiken zijn van glas dus werken als een bron van licht. Sinds de bouw van dit huis is hij eigenlijk pas echt doorgebroken. Hij ontwerpt niet alleen het huis maar ook alle meubels, tafelkleden en hij heeft zelfs jurkjes voor de dames in het huis getekend. Dit huis heeft 156.000,- dollar gekost incl. architecten fee!



Na het bezoek aan dit huis zijn we naar een ander huis van Frank Lloyd Wright gegaan. Het andere huis is Kentucky Knob. Een vakantie huis van een andere familie. Het ligt nu helemaal tussen de bomen maar vroeger had je een heel wijds uitzicht. Alles in dit gebouwd in in achthoeken of driehoeken gebouwd. Ook mooi en vooral ook het natuurlijke materiaal gebruik spreekt ons aan. In beide huizen woont niemand meer en is het open voor bezichtigingen. Ben blij dat we dit niet gemist hebben. We blijven hier ook nog een nachtje langer, 3 nachten in totaal. Zo komen we nooit in Florida! Het is onderweg zo ontzettend mooi. Morgen gaan we een stuk fietsen.

1 opmerking:

Books for Walls Project (The Four of Us) zei

We love Frank Lloyd Wright --Nadia in particular. When you are back in Detroit Area there is another house there... although someone lives in it.

We have books on Wright including the amazing plans for Falling Water! We need to see it too!

Happy travels!