maandag 16 mei 2011

het capitol en de zwarte beer

Het zijn weer een aantal zeer bijzondere dagen geweest. Na de dag met de comedy-train zijn we heel vroeg naar het centum gegaan om nog kaarten te kunnen bemachtigen voor de rondleiding door het Capitol, het huis van afgevaardigden. Geluk! Er zijn nog kaarten en we gaan met onze gids mee. We krijgen een super film over het ontstaan van de Verenigde Staten, de verscheidenheid van de mensen en de waanzinnige natuur te zien. Je baalt bijna van het feit dat je hier niet geboren bent. Het land land van de vrijheid en onafhankelijkheid! Even voor de mensen die me kennen, dit is niet cynisch. Na het filmpje worden we ingedeeld in groep 4. We krijgen headsets en onze gids start. Hi folks i'm glad you are here and my name is Janet. J...A...N...E...T, waarschijnlijk voor de mensen met dislektie onder ons. Een kortdate dame met een hele goeie rondleiding voor jong en oud. Als een meanderend riviertje liepen we achter haar aan, andere groepen ontwijkend en gegrepen door haar verhalen. Je moest dicht bij haar blijven anders viel de verbinding weg. Verhalen over alle beelden, fresco's etc vertelde ze op een innemende manier, soms fluisterend. De schilder die de tekeningen op het plafond in de koepel heeft gemaakt was halverwege. Zijn steiger viel om.... Nu nog zachter gesproken: hij hield zich vast aan de rand van de koepel en.... hij .... (ja ja kom maar op met de nare afloop...) heeft het gered! In de koepel kan het vrijheidsbeeld staan dus je kunt je voorstellen hoe hoog dat is. De Michelangelo van het Capitol is nooit meer naar boven gegaan van schrik en iemand anders heeft het werk afgemaakt. Daarom heeft een persoon op de helft van de afbeelding 2 verschillende schoenen aan omdat iemand anders het werk overgenomen heeft. De Michelangelo was wel dik in de zeventig, vandaar dat hij er waarschijnlijk na 25 jaar wel klaar mee was. Het is een mooi gebouw vol met schilderijen en beelden. Het laatste beeld was van Reagan want je mag er pas staan als je beeld gedoneerd wordt door de staat, je van wit steen of brons bent gemaakt en vooral als je als mens overleden bent. Ik vroeg nl of er ook een beeld van Clinton is, foutje want ik wist niet van de laatste voorwaarde. We hebben afscheid genomen van Janet en zijn blij dat we bij de groep van 5 miljoen mensen horen die zij, volgens haar eigen zeggen, al door het gebouw heeft geleid want ze is de leukste volgens ons. Tenslotte hebben we nog een speech van iemand bijgewoond, in the house of representatives, maar diegene of het onderwerp was niet belangrijk want er was niemand in de zaal. Gekke gewaarwording. Een uur later wordt erover gestemd?

Na deze dagen in Washington zijn we weer toe aan rust en natuur. De camping was nl naast de rondweg, onder electriciteits kabels en vlakbij een spoorweg. Peter had het gevoel dat de caravan trilde van de snelweg. Via de bovenkant van Washington zijn we naar het Shenandoah National Park gereden. De Apalachen van noord naar zuid. Je rijdt over een gebergte en ziet aan de ene kant vlak land en aan de andere kant ook. Heel bijzonder. Je stijgt naar ongeveer 1500 meter en rijdt soms door de wolken. Prachtig! We zijn nog geen 5 minuten in het park en we zien een zwarte baby beer in de boom slapen!
Het is bekend dat hier zwarte beren zijn maar eigenlijk hoop ik ze nooit zo dichtbij te zien na al die verhalen. Hij zag er zo lief uit, we hebben hem bijna meegenomen in de caravan. Wat mij zo verbaasd is dat je in de verte het vlakke land ziet met de lichten van steden en Wal Mart en op hetzelfde moment sta jezelf tussen de beren!

We hebben 2 nachten in het State park, Big Meadows, gestaan zonder electriciteit en water. Heel erg mooi moet ik zeggen. Gisteren hebben we een lange wandeling gemaakt langs een rivier en 2 watervallen. Je loopt half door de wolken en het lijkt alsof George Hamilton hier zijn wazige, mistige foto's heeft gemaakt. Als je ooit nog eens op vakantie gaat is dit echt een aanrader. Je kunt zelfs de Apalachen wandeltocht lopen van Maine naar Georgia. Persoonlijk gaat mij dat iets te ver maar met een caravan is het fantastisch.

Vannacht heeft het heel hard geregend. Met bakken kwam de regen uit de lucht. Gelukkig zitten wij droog maar er staan hier heel veel tentjes en die hangen nu te drogen in een zuinig ochtend zonnetje. Vanavond eten de mannen een rookworst, die we vorige bij de Amish gekocht hebben, met boerenkool. Het weer is wisselvallig maar volgende week zijn we in Florida en daar is het warm.

Geen opmerkingen: