vrijdag 6 mei 2011

van michigan naar ohio

Eindelijk weer even tijd voor een stukje op het blog. We zijn dinsdag vertrokken. Op maandag heb ik nog samen met Marijke een ‘nederlandse’ ochtend begeleid in de klas van Lauren en Tjibbe. Helaas was de favoriete juf vanTjibbe door omstandigheden niet aanwezig. Tjibbe heeft een kleine power point presentatie voorbereid over Nederland en daarna hebben we poffertjes gebakken en opdrachtjes gedaan. Bijvoorbeeld een stukje engels vertalen in het Nederlands met een woordenboek. Dat is nog best lastig!



We hebben weer van iedereen afscheid genomen en zijn dinsdag morgen rond 11 uur vertrokken richting Monroe. Een plaatsje ten zuiden van Detroit aan Lake Erie. Het is even wennen met de volgeladen caravan achter de auto. De kwaliteit van de weg is ook behoorlijk bepalend voor onze snelheid. Rond de 90-100 kilometer per uur rijden we. De wegen bestaan soms uit betonplaten en dan schudt de auto behoorlijk. Soms rijden we op de middelste baan omdat de weg daar het beste is en dan worden we van links en rechts ingehaald. In Detroit hebben we bij de IKEA nog wat borden etc. gekocht, de jongens hebben een bord zweedse balletjes naar binnen gewerkt en tegen 20.00 kwamen we op een bijna uitgestorven state park camping aan. “het enigste state park aan lake Erie”. Op de foto ziet het er allemaal prachtig en natuurlijk uit maar we staan ingeklemd met aan de ene kant een kerncentrale! en aan de andere kant een kolenfabriek!  Niet te geloven. Het is al laat en we moeten alles uitzoeken qua afvoer etc. dus we gaan niet meer op zoek naar een andere camping. Dit wordt de eerste nacht. Het is ijzig koud buiten en volgens mij tegen het vriespunt. Verwarming aan en snel de gordijntjes dicht zodat we de fabriekspijpen niet zien.

Woensdag zijn we op tijd wakker. Tjibbe en ik hebben het een beetje koud gehad maar de verwachting is dat we het snel warm gaan krijgen nu we richting het zuiden rijden. We hadden ook gewoon de kachel hoger kunnen zetten maar dat maakt zoveel lawaai, dacht Tjibbe. Vandaag gaan we Detroit in naar het Henry Ford museum . Even een uurtje kijken dachten we maar nee, de tour door de fabriek ‘Rouge’duurt al 2,5 uur! Als ik door zo’n museum loop denk ik wel eens hoe weinig ik eigenlijk weet. Ja, ja ze is blond hoor ik jullie denken. Wisten jullie dat Henry Ford de eerste was die een verticale produktie lijn heeft opgezet in de industrie? Dus niet een team dat samen een hele auto in elkaar zet maar ieder een onderdeel. Elk persoon is enkel een kleine schakel in het gehele proces. Enerzijds enorm efficiënt maar als werknemer misschien ook een beetje saai? Hij is 2 keer failliet gegaan maar zijn derde poging om auto’s te produceren is geslaagd. Vervolgens is de fabriek ook alle onderdelen gaan produceren en werden er alleen maar ruwe materialen aangeleverd zodat hij niet meer van zoveel factoren afhankelijk was. Binnen 72 uur kon er min-of-meer vanaf de grondstof een nieuwe auto geproduceerd worden. Het is een interessante tour door de fabriek en een mooi museum met allerlei Amerikaanse uitvindingen en produkten. Hieronder het interieur van een Dymaxion huis, een ronde constructie gebouwd met materialen uit de vliegtuig industrie. Alles ontworpen met als speerpunt, efficiëntie. Apart...

Na dit bezoek zijn we naar Ann Arbor gereden. Een heel leuk studenten stadje ten oosten van Detroit. Er staan hele mooie Victoriaanse houten huizen. Deels bewoont door de rijken en deels omgetoverd als studenten huizen met grappige beelden en fire pits in de voortuin. Het is een leuke mix. Het studie jaar is net afgelopen en iedereen gaat naar huis of gaat door met wat vakken in de zomer. Vier maanden naar huis vindt men hier wel erg veel en blijft dan liever op de campus met vrienden (wordt ons verteld). In het centrum hebben we kaas- en chocolade fondue gegeten. De caravan staat nog op dezelfde plek en daar slapen we nog een nachtje.

Vanmorgen namen we afscheid van de stomende energie fabrieken en zijn we richting het zuiden gereden, Ohio. Naar de Amish Country. Gisteren stonden we ergens op een parkeer terrein en parkeerde er een paard en wagen naast ons! Kun je je voorstellen een groot parkeer terrein zoals bij het Loo in Heiloo en dan een klein schuurtje erop waar de Amish hun paarden met rijtuigje parkeren. Twee donker geklede personen stapten uit om boodschappen te doen. 


Vandaag zien we ook een aantal rijtuigjes en 2 Amish meisjes zijn het tuinhek aan het schilderen. Hun boerderijen zien er perfect verzorgd uit. Toch is het net een film. De omgeving, de rijtuigen en de Amish.  Als we van de snelweg af zijn rijden we nog kilometers door het glooiende groene landschap. Prachtige witte houte boerderijen met veranda’s en grote rode schuren zie je staan. Het graangewas staat als 20 hoog en de blaadjes zitten hier al aan de bomen! Yes! Het wordt warmer! We staan op een mooie camping in Shreve vlak bij Millersburg en Berlin. Morgen gaan we naar een vlooienmarkt, kaas- en wijn huis en kijken we in een winkeltje van een patchwork groep. Ben benieuwd. De fietsen gaan mee want er zijn ook leuke fietstochten.

Geen opmerkingen: