dinsdag 30 november 2010

Brasilia, wat een waanzinnige

stad. Zo heb ik nog nooit een stad beleefd! 200 jaar geleden (1823) had men hier in Brazilië al besloten om een hoofdstad in 1 keer vanuit het niets neer te zetten. Ongeveer 100 jaar geleden kwam dat in de grondwet te staan. In 1955 gaf de president Kubitschek het startsein. Men is onder leiding van Oscar Niemeyer de stad gaan ontwerpen, als dé nieuwe hoofdstad. Binnen 41 ! maanden hebben ze de hele stad min-of-meer opgebouwd en was het klaar om de hele regering vanuit Rio naar de nieuwe hoofdstad Brasilia te verhuizen. Ze hebben met man en macht, miljoenen arbeiders, dag en nacht in ploegendienst gewerkt. De stad is opgebouwd uit gebieden. Een gebied met alle ministeries, hotels, commerciële gebieden etc. en door het midden een snelweg met alle belangrijke gebouwen. Heel erg overzichtelijk en ruimtelijk. Het lijkt bijna wel surrealistisch. We hebben een auto gehuurd omdat alles heel ruimtelijk- en overzichtelijk opgezet is. Alle straten en wegen hebben nrs en letters. Er is geen straat met een naam! Je woont op C405 in GK of op H801 in DT, snap je? Voor ons heel raar maar er zit een systeem in.

We zijn zondag in het regeringsgebouw, zie de foto hiernaast aan de linkerkant, geweest. Heel indrukwekkend. De tweede kamer in de schaal en de eerste in de bol. Het Gekke was eigenlijk dat je gewoon in de kamer van de president mocht kijken! De president van Brazilië. Siebe verveelde zich daar enorm en is even op zijn bank gaan liggen. Raar idee dat hij daar gewoon weer was vandaag. Het gebouw is prachtig en helemaal organisch, met veel ronde vormen, beton, stucwerk en veel glas. Binnen mooie wandkleden, donkere, houten paneelwanden en design meubels uit de jaren 60. Beetje lounge zoals we dat nu noemen in Europa.


Vandaag hebben we eerst de Catedral Metropolitana bezocht. Misschien ken je hem wel met die punten, zie foto. Je loopt naar beneden een tunnel in om vervolgens in een door buitenlicht verlichte kathedraal te komen. Prachtig! Verder heel sober maar het licht en de kleuren zijn erg indrukwekkend.

Na deze kathedraal zijn we naar een andere kerk geweest en die vond ik nog mooier!! Dom Bosco. Een betonnen gebouw met gotische uitsnedes, Daarachter grote glas-in-lood ramen met blauw glas, 12 verschillende tinten. Gemaakt door een Belg. Niet te geloven, ik zou bijna gelovig worden om er elke week naartoe te gaan. Het licht door de blauwe ramen was betoverend en adembenemend.

Graag zou ik nog een keer terug gaan om foto's te nemen en alles nog eens goed te ervaren. De rondleidingen waren nl in het Portugees en men nam totaal geen moeite om ons iets duidelijk te maken. Dat maakt het hier in Brazilië wel wat moeilijk want maar weinig mensen spreken Engels. Iedereen loopt wel met t-shirts met rare teksten in het Engels op zijn shirt en zingt rap liedjes in het engels maar heeft geen idee wat de inhoud van die teksten zijn. Gisteren aten we in een heel leuk restaurant tussen de Brazilianen. Wederom geen Engelse omschrijvingen op de menu kaart. Het enige wat we de ober hebben verteld was : sin carne. Uiteindelijk was het eten heerlijk mede omdat de ober het leuk vond om ons te helpen. Gegrilde kaas, barbeque garnalen met geraspte kaas en nog een aantal onduidelijke maar heerlijke hapjes.

Vanmiddag zij we ook nog naar een aqua mineralen zwempark geweest. Even afkoelen.

Morgen vliegen we weer verder naar de watervallen in het zuiden van Brazilië.

Geen opmerkingen: