vrijdag 26 november 2010

gelukkig de auto is ingeleverd

en we zijn inmiddels in Salvador. Na een paar dagen in Brazilië rijden, begon Peter overmoedig te worden! Door diepe plassen zonder even te checken waar het diepste punt is. Vrachtwagens in halen in de binnenbocht. Het leek net Parijs Dakar. Hier een filmpje van de tweede dag richting het grootste zwempark van Brazilië. In Nederland al beloofd maar helaas gesloten voor de maand november. Ja hoe leg je dat uit aan de kinderen met de zwembroek aan op de achterbank? Ik weet niet hoe vaak ik tegen de kinderen heb gezegd: hoofden binnenboord. Straks ga je met je kin op het half open raam. Ze hebben al niet zo'n sterk gebit. Soms hoorde je boem, koppie tegen het raam, iets te ontspannen tegen het raam hangend. Goed relax... Gisteren vertrokken uit het hele leuke Trancoso. Je kunt daar heerlijk eten, flinterdunne pizza's, verse pasta's, heerlijke wijnen en nog lekkerdere toetjes. Ik vraag me af hoe men daar alles naar het dorp krijgt. Op een plek waar nog maar net een asfaltweg naartoe is gelegd.

Gisteren zijn we via Porto Seguro naar Salvador gevlogen. Ongelooflijk wat een grote stad. Hier landden de Portugese rond 1500 en dit was de eerste hoofdstad van Brazilië. Nu is dat Brasilia. De buitenkant van de stad is heel modern met de MAKRO en shoppingmalls. De binnenkant is Portugees met pastel kleurige huizen en keien als plaveisel. We hebben daar een aantal prachtige kerken bezocht in de barok stijl, veel tierelantijnen. De hele binnenkant was van hout met allemaal engelen, bladeren etc. Gemaakt door slaven uit Afrika. Zij vonden dat natuurlijk niet leuk om te doen en hebben heel veel engelen gekke gezichten gegeven, scheelkijkend bijvoorbeeld. Daarnaast hebben ze ook heel veel engelen zwanger gemaakt om de Portugesen te pesten. In de kerk is ook veel gebruik gemaakt van Portugees blauw-wit tegelwerk dat rond de 16de eeuw met schepen naar Brazilië werd vervoerd. Prachtig om te zien.

Het is hier prachtig weer. We kunnen ons niet voorstellen dat de eerste sneeuw al gevallen is in Nederland. Wij nemen nog een duik in de zee want morgen vliegen we door naar de architectuurstad Brasilia. Een stad midden in de jungle met heel veel bijzondere gebouwen.

Geen opmerkingen: