donderdag 2 juni 2011

Magnolia Plantage

Vandaag zijn we naar een plantage gegaan. Er zijn nog ongeveer 3 plantages open om te bezichtigen. In 1676 is de familie Drayton vanuit Barbados naar Amerika gekomen om hier een nieuwe plantage op te richten. Hun sugarcane plantage in Barbados was uitgeput. De nieuwe plantage heet : De Magnolia plantage en heeft de oudste romantische tuin in Amerika. Deze is ook in 1676 aangelegd en heeft zich vanaf die tijd ontwikkeld. Ze hebben heel veel Magnolia’s en heel veel verschillende azalia’s. De bloei periode is net voorbij helaas maar we krijgen toch een redelijke indruk. Het is moeilijk voor te stellen hoe het hier vroeger aan toe ging. We hebben vele films gezien zoals ‘the color purple’ etc. maar aan de embarmelijke omstandigheden wordt geen woord gewijd. Wel vertelt men dat de minste slaven naar Noord Amerika zijn vervoerd en de meeste naar Brazilië. De familie Drayton bezit dit gebied al 13 generaties. Sinds 1990 zijn ze uit het grote huis vertrokken en woont mevrouw Drayton in een kleiner huis ergens op het landgoed. Het lijkt me ook heel lastig om in zo’n gedateerd huis te leven dat zoveel onderhoud vergt. Tot 1979 woonde er nog een gezin in de slaven woning zonder water en electriciteit. Deze familie leefde daar al vele generaties en de man is nu opzichter en tuinman over het gebied van 500 hectare dat ooit 2000 hectare was. In South Carolina had je honderden rijstplantages met enorme irrigatie systemen welke kennis de slaven meegebracht hadden uit West Afrika. Aanvankelijk wilde men hier namelijk sugarcane planten zoals men eerder in Barbados had gedaan maar het klimaat en de grond is daar niet  geschikt voor. Binnen tientallen jaren is dit hele gebied omgetoverd tot rijstvelden. South Carolina werd de grootste rijstleverancier van de wereld en Charleston de rijkste stad. Begin deze eeuw krijgt Charleston als 1 van de eersten last van de depressie en kruipt daaruit omdat er een grote Marine Scheepsbouw industrie gestationeerd wordt in de stad. Als deze verdwijnt gaan ze over op toerisme. Grote stukken van de plantages worden verkocht aan rijke families uit het Noorden van Amerika zoals de Guggenheims en de Vanderbilts. Zij hebben de gebieden nog steeds als jacht gebieden van duizenden hectares. Ook hebben veel Europeanen hier een tweede huis.




The Drayton’s hebben heel veel vijvers op het gebied met krokodillen. Je ziet ze overal rondzwemmen. Er zijn ook veel stokoude bomen met Spaans mos erin dat hangt zoals engelen haar in de kerstboom. Deze mos soort heeft geen grond nodig en leeft van de vochtigheid en alles wat er in de lucht zweeft. Het zaadje van vliegt voorbij en ‘grijpt’ zich ergens aan vast.s Mooi om te zien.

Na dit bezoek zijn we naar Folly beach gegaan een soort hippie dorpje met veel restaurantjes. Misschien gaan we vanmiddag weer. Siebe heeft urenlang in de golven gespeeld en Tjibbe heeft een heel groot pelikanen nest gemaakt van al het aangespoelde riet. Er zit nu een andere vreemde vogel in.



Geen opmerkingen: