woensdag 22 juni 2011

negen jaar op huwelijksreis

Na 2 nachten in Mystic en ons zeilavontuur zijn we weer op pad gegaan met ons huis achter de auto aan. Binnen 20 minuten zijn we volledig opgeruimd en klaar om te vertrekken richting Jamestown. Heel leuk gebied van Amerika. Prachtige natuur, veel wilde rodondendrons van soms wel 5 meter hoog. De tuinen zien er wat engelser uit met veel pluk bloemen. De huizen hebben vaak  gekleurde nepluikjes . We zijn naar een State Camping gereden op een klein eiland dat Jamestown heet. Op een een State Camping sta je vaker midden in de natuur, heb je meer plek maar het is iets minder luxe. Geen WIFI, soms geen water en geenelectriciteit. Als je zorgt dat je water tank en batterij gevuld is is het geen enkel probleem. We wisselen een beetje af.


Op naar Newport na het afhaken van de caravan en we nemen de fietsen mee. Newport is het dorp, ongeveer evenveel inwoners als Heiloo, waar de mega rijken van de 19de eeuw hun zomerverblijven bouwden aan de oceaan. Tientallen mansions zijn er. Je kunt er een aantal bezoeken omdat ze qua onderhoud zoveel kosten, zijn ze aan de staat gedoneerd voor bezoekers. Wij hebben “the Breakers”mansion bezocht. Een huis van de familie Vanderbilt die bijna begin 19de eeuw alle spoorwegen van Amerika hebben gebouwd. Sinds dat we aan het reizen zijn zijn we al meerdere huizen van de Vanderbilts gepasseerd maar we hebben nog nooit 1 bezichtigd. Dit huis met 70 kamers is het zomer verblijf van de familie met 6 kinderen.  Walk-in-closets waren toen al heel gewoon, parketvloeren van 10 soorten hout, mozaïk vloeren en het meest bijzonderst vond ik de ligbaden in de badkamer. Deze hadden 4 waterknoppen. Twee voor warm- en koud zoetwater en je voelt hem al aankomen.... Twee knoppen voor warm- en koud oceaan water! Prachtig is het huis behouden met grote trappen en balkons. Binnendoor loopt een verstopt gangenstelsel voor de bediendes want die moesten onzichtbaar zijn. De vrouwelijke bediendes mochten alleen boven komen en de mannelijke bediendes alleen beneden.We kregen allemaal een eigen headset en hebben jongeren versie van de rondleiding gedaan. Superleuk. Met allemaal leuke anekdotes, het wordt verteld door oude butlers en kamermeisjes.
Wist je dat de kinderen voor hun 18de niet samen met de volwassenen, hun ouders, mochten eten?
Wist je dat de kinderen tot hun 18de allemaal een middag dutje moesten doen?
Wist je dat kinderen absoluut niet in de keuken mochten komen?
Wist je dat kinderen zich minimaal 5 keer per dag moesten omkleden?

Het was heel erg leuk om het te zien en je kunt je bijna niet voorstellen hoe het leven van zo’n familie eruit moet hebben gezien in die rijkdom. Een kleinere mansion, Chateau de Mere,  die we bezocht hebben en die tot 1962 bewoond is gebleven incl. de butlers etc,  is van een man die thee en Chinees aardewerk importeerde in de 19de eeuw. Hij heeft opdracht gegeven om het huis te bouwen voordat hij ging trouwen. Vervolgens is hij samen met zijn vrouw 9 jaar!!!!!( ja, zo kan het ook) op huwelijksreis gegaan naar oa Europa en kwam terug met 4 kinderen.

Het dorp Newport is erg mondain, beetje Wassenaar, Laren etc. Alle winkels hebben de naam op de gevel in het gouden letters. Dat is waarschijnlijk een must. Wel heerlijke dingen te krijgen zoals een olijfolie, aged balsamico, heerlijke kaas en vers gebakken broden. Van alles wat gekocht dus dat wordt smikkelen. We hebben wat gegeten bij een Italiaan en eerlijk gezegd valt het uiteten toch vaak tegen in Amerika. Vaak net even te ‘Gourmet’. Teveel saus, teveel vet, te grote porties, teveel gratis refills qua cola etc. voor de kinderen zonder dat je erom vraagt en teveel ingrediënten in 1 gerecht.  Jammer. We hebben nog even door het dorp gefietst en daarna weer naar de caravan. Leuke plek!

1 opmerking:

Anoniem zei

Joh. Ik ben al 25 jaar op huwelijksreis. De bestemming is alleen onbekend. Dus ook wanneer we ons doel bereikt hebben. Genieten dan maar van de reis zelf.