zaterdag 5 maart 2011

goud zoeken in Ballarat

Gisteren hebben we een chocolade fabriek bezocht in Mt Franklin. We kregen een prive rondleiding omdat de tijd van de rondleiding verkeerd in de Lonely Planet stond. Deze mensen zijn bonbons gaan maken met de beste ingrediënten en chocolade uit België. Ze hebben samen ook een heel mooi gebouw en huis gebouwd van hooibalen met klei. Zo blijft het binnen koel in de zomer en behagelijk in de winter. Ze zijn 10 jaar bezig geweest met deze droom en willen nu weer iets anders, heel inspirerend.


We zijn nu in Ballarat. Het is nog steeds bewolkt maar in Ballarat heb je Souverign hill. Het is een nagebouwd goudmijn dorp. Vijf jaar geleden zijn we er ook naartoe geweest en het is erg leuk. Veel mensen lopen er verkleed rond in kleding uit ongeveer 1860. Je hebt bijvoorbeeld een politieman die iedereen in de gaten houdt, een bandje dat speelt en winkelende dames met grote rokken en hoeden op. Maar.... je kunt ook de goudmijnen in en er is een plek waar je goud uit het water kunt vissen en daar willen Tjibbe en Siebe eigenlijk meteen naartoe. We zijn eerst de mijn in gegaan, daarna hebben we gekeken hoe ze suikerzoete zuurtjes maken en Siebe heeft ze natuurlijk allemaal geproefd, niet 1 keer maar minimaal 2 keer. Vervolgens hebben we gezien hoe je van brokken goud een staaf maakt en wie mocht als kind die staaf optillen? Juist ja, Siebe. 3 kilo goud ter waarde van 150.000,- dollar. Ik zei nog dat hij heel snel weg moest rennen of moest proberen om de staaf door te slikken maar de man hield hem heel stevig vast bij zijn capuchon, jammer. Daarna hebben Siebe, Tjibbe en ik heel lang naar goud gezocht. We hebben een paar snippertjes gevonden en meegenomen dus je kunt ze een keer komen bekijken. Er schijnt hier nog veel goud te liggen en mensen zijn nog steeds opzoek naar Gold Nuggets. Het Goudmuseum viel enorm tegen. Ze hebben weinig te melden en het is erg chaotisch opgesteld..

Inmiddels zijn we weer naar het strand, Wye River, gereden omdat de zon schijnt en de voorspellingen goed zijn morgen 25 en maandag 28 graden. De mannen willen surfen en de kust hier heet hier niet voor niets Surfers Coast. Eenmaal na 2,5 uur rijden, komen we echter hier de hoek om en ligt deze baai van Wye River in een dik pak wolken, Pe’s humeur ook. Kijken hoe het morgen is en anders gaan we richting Sydney, daar is het minimaal 26 graden.

Wat opvallend is hier is het volgende. Zodra het onder de 16 graden is, draagt men hier een muts! Dan kunnen we in Nederland wel bijna het hele jaar een muts op doen !

Geen opmerkingen: