woensdag 23 maart 2011

het Zwarte huis, pottenbakker en een thee plantage

Klop klop om 7.15 klopt opa op de deur. We gaan op pad. Peter heeft een taxi busje geregeld en heeft een aantal dingen uitgekozen die we graag willen zien. Eerst even de 6 kilo was ophalen in de stad. De komende tijd hoeven we qua huishoudelijke taken niets te doen. Niet koken, wassen en schoonmaken. De chauffeur La kent alle plekken die we willen zien en we rijden eerst naar the Black House. Deze keer een zwart huis van de kunstenaar Dr Tawan Duchanee. Hij verkoopt zijn schilderijen en van het opgebrachte geld maakt hij zijn eigen kunst paradijs. Iedereen mag langskomen om van zijn wereld te genieten. Zijn houten huizen zijn zwart geschilderd en hebben prachtige luiken en andere details van naturel kleurig houtsnijwerk. Het mooie van zijn werk en ook van het werk van Chalermchai Kositpipat (de Witte Tempel) is dat ze Thaise technieken op een nieuwe moderne manier gebruikt hebben. De techniek van de muurschilderingen en het houtsnijwerk wordt toegepast in combinatie met moderne vormen. De monnikken komen ook naar deze plekken om te mediteren. Er staan ook huizen in organische vormen, als een vis of een bal. Daarin heeft hij een soort tentoonstelling van schelpen, stoelen gemaakt van buffel hoorns, vlechtwerk etc. Indrukwekkend om zo door iemands levenswerk te lopen. De man van de Witte Tempel heeft berekend dat het complex over 60-90 jaar af zal zijn. Elke morgen stapt hij om 2.00 uit bed om eerst te mediteren en gaat dan aan de slag. Hij weet dat hij het niet af kan maken want hij is nu een veertiger maar heeft al een heel team benoemd die het over zullen gaan nemen. Opvallend is ook het feit dat ze allebei geen entree geld vragen. Iedereen mag ervan genieten en binnenlopen. Degenen die hun schilderijen zelf thuis willen hebben, moeten betalen en daar doen zij alles van.
Na het bezoek aan het zwarte huis zijn we naar aardewerk studio van Doi Din Dang gegaan. Wow.... ongeveer 35 km buiten de stad Chiang Rai. Deze man heeft tentoonstellingen in Europa gehad en heeft hier zijn atelier. Opvallend is dat we gewoon zonder begeleiding rond kunnen lopen. Gewoon over het hele terein. Er staan allemaal huisjes met aardewerk. Een groep mensen is aan het glazuren en schilderen en wij lopen er gewoon door. Walhalla... Mooie vazen, borden, kopjes etc. overal. Een muur van een gebouw met potjes en kopjes, een gallerie met vazen en een leuk klein koffie huisje met heerlijke koffie. Overal hangen plantjes en orchideeën aan de boom. Wat een rust en vriendelijkheid.














Daarna een ritje van 1,5 uur langs rijstvelden, ananas plantages, lychee bomen, over de bergen naar een thee plantage. We hebben daar rondgekeken en iets van het proces kunnen zien. Een dame heeft ons verschillnde soorten thee laten proeven. De Ginseng thee vinden we allemaal het lekkerste, daarna de jasmijn thee en voor Tjibbe hebben we een zak rode thee meegenomen. Siebe windt er geen doekjes om en vindt het allemaal vies. Jammer dat er geen cola thee is. 

Geen opmerkingen: